HANGBÚJÓCSKA ZENEBÖLCSI
Vidám, zenei foglalkozás Debrecenben, Debrecen-Józsán, Ebesen, Hajdúböszörményben
MENÜ

Főiskolai tanulmányaim során megtanultam, három gyermekem nevelése során megtapasztaltam, a zenebölcsiseimen pedig - tudatosan tervezve az órát- látom, hogyan fejlődik a kisgyermekek valamennyi zenei képessége. A zenei nevelés kedvező hatással van az érzelmi-, értelmi-, beszéd-, mozgás-, szocializációs…stb. fejlődésre.

Legideálisabb, ha egy anyuka a gyermekének már „pocaklakó” korában elkezd énekelni.

A zenebölcsibe 3 hónapos kortól óvodás korig (bármikor be lehet kapcsolódni) várjuk a babákat és anyukákat (apukákat, nagyszülőket, babysittereket, kismamákat).

 

A zenei foglalkozás magyar mondókákra és dalokra épül. Minden foglalkozáson meghatározott sorrendben történnek az események, ami megnyugtatja, biztonsággal tölti el a gyerekeket. Éneklünk altatókat, játszunk ölbeli játékokat: simogatót, csiklandozót, tapsoltatót, lovagoltatót… A játékokat többször ismételjük el az órákon, ill. hétről-hétre. Mindig szerepelnek ismertebb és kevésbé ismert dalok és mondókák, hogy az újonnan csatlakozó résztvevők is találjanak kedvükre való feladatot. Ezután kicsit mocorgunk, tornázunk, körbe-körbe járunk. A foglalkozás végén a várva-várt „zsákból” előbújnak a kedves kis ritmushangszerek is. Nagy érdeklődéssel szaladnak (kúsznak-másznak) körém a gyerekek, és viszik anyukájukhoz a „zsákmányt”. Vidám zenekarunkkal átismételjük az új dalokat, mondókákat és a régi kedvenceket. Szoprán- és altfurulyával - időnként metallofonnal, gitárral, citerával, ukulelével - kísérem közös dalolásunkat. Majd a doromb hangjára különös csend száll a teremre, érdeklődő szempárokkal találkozik tekintetem. A foglalkozás végén az aznap tanult új dal/mondóka szövegét kiosztom és hazavihetik, gyűjthetik a résztvevők.

A zenebölcsi nem ér ám véget a 40 perc után: reményeim szerint otthon folytatódik! Pici korban egy-egy mozdulattal utalnak rá; ha már beszélni tudnak, kérik eljátszani kedvenc dalukat; vagy éppen szeretett macijukkal önállóan zenebölcsiznek.

Az anyukák lelkének (a zene hatásain kívül) is jót tesz egy kis kikapcsolódás, kimozdulás otthonról. Itt igényesen, játszva-tanulva tölthetik el idejüket és barátság is szövődhet más kismamákkal.

 

Ajánlom mindazoknak, akik szeretnének új dalokat, mondókákat, ölbeli játékokat  megismerni, és felismerik a jókedvű, közös éneklés, hangszeres játék fontos, sokirányú fejlesztő hatását, mélyebb, meghittebb kapcsolatra vágynak babáikkal.
A közösségi élményen túl elsődleges célom, hogy a szülőkkel tanítsam meg a dalokat és a  hozzá tartozó mozdulatokat, így a mindennapokban is megszülethet a gyermekkel való játék és éneklés öröme.

Szeretettel várok mindenkit, hangbújócskázzunk együtt!

 

 

Néhány szülői vélemény:

 

"A fiam másfél évesen velem mondja a mondókákat, vagy a sorok elejét előttem.
Meggyőződésem, hogy ez a zenebölcsinek köszönhető!!! Köszönjük."
Sebestyén anyukája

„A 15 hónapos kislányom a zenebölcsiben kezdettől fogva érdeklődve figyelte a különböző hangszereket, most már egyre bátrabban ki is próbálja őket; az ott tanult dalokat és mondókákat nagy örömmel hallgatja itthon is, a mondókákhoz kapcsolódó játékokban egyre ügyesebben és aktívabban részt vesz. Ezen kívül a zenebölcsiben rendszeresen találkozik hasonló korú gyermekekkel, akiknek a társaságában az alapvetően visszahúzódó kislányom néhány hónap alatt sokkal nyitottabbá vált.”

Budainé Dr Tóth Judit, Kamilla anyukája

„Több szempontból is jónak találom a zenebölcsit, elsősorban megszokta a kisfiam, hogy gyerekközösségbe jár. Továbbá, ha óvodába megy, nem lesz számára ismeretlen egy-egy zenei hangszer (pl. furulya, doromb) valamint a gyerekdalokat és mondókákat is ismerni fogja. Családias légkörben zajlanak a foglalkozások és minden alkalommal új dalokat, mondókákat tanulunk.”
Asztalos László Márk anyukája

„Elizabettel kb. 8-9 hónapos kora óta járunk hozzád , ahol imádja a gyerekek társaságát, így más helyeken is sokkal könnyebben be tud illeszkedni a nagyobb gyerekek közzé is. A zene, a mondókák, játékok megismerésével szerintem a beszédkészsége kialakulásában is sokat segített, mivel már most 1,5 évesen nagyon sok szót használ. Arról nem beszélve, hogy ezeket a kis mondókákat énekeket itthon is sokat használjuk , játsszuk. A gyermekdalok pedig nagyon sokszor megnyugtatják.”
Acsádiné Somogyi Marianna

„A zenés foglalkozásoknak sokat köszönhetünk. Sárika a mai napig hozza a dalos gyűjteményünket és kéri, hogy énekeljünk. A világ egyik legjobb dolga, hogy most már együtt énekelgetünk. Ennek tulajdonítom a beszéd korai kezdetét és a gazdag szókincsét is.”

Szilágyiné Czifra Andrea

"Sokszor fülembe cseng Kodály Zoltán mondata, miszerint a gyermek zenei nevelését születése előtt 9 hónappal kell kezdeni.

Így amikor kismama lettem, a pocakomban is sok zenét hallgattunk kisbabámmal. Már a kórházban is énekeltem neki, hogy megnyugtassam. Azóta is vannak olyan dalok, amiket ha bárhol vagyunk is és Ő pityereg, azokat hallva megbékül. Ezért gondoltam, hogy szervezett zenei foglakozásokra fogom vinni.

Kislányommal 3 hónapos kora óta járunk zenebölcsibe. Amikor először voltunk a zenebölcsibe, akkor még csak a gyerekeket és Lilla néni csillogó-villogó szemüvegét nézte csöppségem. Később már az ott kapott hangszereket is szívesen nézegette és „próbálgatta”.

Ma már ügyesen tapsol, amit a Süti, süti pogácsa kezdetű dallal tanult meg. De kedvence a Húzz, húzz engemet és az Én kis kertet kerteltem kezdetű ének is.

Miért jó zenebölcsibe járni? Együtt művelhetem a zenét gyermekemmel. Sok számomra ismeretlen gyerekdalt tanulhatunk, amit nemcsak énekelni, de játszani és mutogatni is lehet. Első olyan közösségbe járathatom kislányomat, ahova én is elkísérhetem és hasznos félórát tölthetünk el. A gyermeket fejlesztő énekeket otthon is gyakorolhatjuk, miközben megtanulja a testrészeinek nevét és kicsit tornázhatunk is."

Czifra Zsuzsika édesanyja: Czifráné Tóth Zsuzsanna

 

Hírek

Asztali nézet